Android – Java Metotlar (Methods)

Metot yapısı nesne yönelimli programlama (OOP) destekleyen birçok yazılım dilinde geçerli bir yöntemdir. Yazılımda birçok kodun bir araya getirilerek oluşturulan fonksiyonlar metot yapısını ortaya çıkarır.

Metot yapısı bir kere oluşturulduktan istenilen yerlerde birçok kez kullanılabilir.

Metot oluşturmanın kalıbı;

public static void metotAdi(parametreler) {
    //Yapılacak işlemler...
}

Daha iyi anlamak için örnek üzerinden ilerlemek daha doğru olacaktır. Şimdi toplama ve çarpma olarak iki metot oluşturalım.

public static void toplam(int a, int b) {
    int sonuc = a + b;
    System.out.println(a + " + " + b + " = " + sonuc);
}
public static void carpim(int a, int b) {
    int sonuc = a * b;
    System.out.println(a + " * " + b + " = " + sonuc);
}

Bu örnekte toplama diye bir metot oluşturduk ve dikkat ederseniz parantez içerisinde “int a” ve “int b” şeklinde integer tipinde iki değer beklediğini belirttik. Bu metotları kullanmak istediğimizde

toplam(3,5);

yukarıdaki gibi toplam metodunu kullandık. 3 ve 4 değerlerini metoda gönderdik. metot bu sayıları bizim için topaldı ve ekrana yazdırdı. Bu sayede programın istediğimiz herhangi bir yerinde iki sayıyı toplamamız gerekirse uzun uzun yazmak yerine bu metodu kullanırız. Metot program yazmada bize büyük kolaylık sağlar.

Diğer bir örnek;

public static int toplama(int a, int b) {
    int sonuc = a + b;
    return sonuc;
}

public static int carpma(int a, int b) {
    int sonuc = a * b;
    return sonuc;
}

Bu sefer yine metodu oluşturduk işlemleri yaptık fakat sonucu ekran yazdırmak yerine geriye integer tipinde sonuc değişkenini döndürdük.

System.out.println("5 + 6 = " + toplama(5, 6));

Bu sefer metodu kullanırken bir çıktı değil sonuç döndürdüğü için yukarıdaki gibi kullandık.

Metotlar ile istediğimiz tipte integer, String, float vs. sonuç döndürebiliriz. Yada ilk örnekteki gibi değer döndürmek yerine işi yaptırabiliriz.

Dikkat ederseniz ilk örnekte public static void kısmında void ile geriye değer döndürmeyeceğini belirtiyoruz.
Eğer ikinci örnekteki gibi public static int olarak tanımlarsak geriye integer tipte bir sonuç döndüreceğimizi belirtiyoruz.
Public Static –> bunların ne anlama geldiklerini daha sonraki konuda açıklayacağım.

Overloading

Metotlarda overloading özelliği de güzel ve yararlı özelliklerden bir tanesidir. Overloading (Aşırı yükleme) bir metodun aynı isimde fakat farklı veri tiplerinde oluşturulmasına denir.

public static int toplam(int a, int b) {
    int sonuc = a + b;
    return sonuc;
}

public static double toplama(double a, double b) {
    double sonuc = a + b;
    return sonuc;
}

Bu örnekte görüldüğü gibi toplama adında iki metot oluşturduk. Bu metotlardan biri integer diğer double tipinde, bu sayede hem inter tipinde hemde double tipinde sayılarla toplama işlemi yapabileceğiz.

Bu metodu kullanmak için;

toplama(3,5);
//Yada
toplama(3.14,1.0);

Yukarıdaki gibi ilk satırda toplama integer sayılar gönderdik, alttaki satırda yine aynı isimli metoda double sayılar gönderdik. Her iki durumda da metotlar işlem yapacaktır. JAVA bizim için sayıların tipini algılayacak ve doğru metodu çalıştıracaktır.

Leave a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.