Android – Java For Döngüsü
Programlama döngüler bir işi birden fazla defa yaptıracak ise kullanacağımız yapılardır. For döngüsünü programlarımızda çok sık kullanmak durumunda kalırız, önemli yapılardan bir tanesidir. Döngüler genelde diziler (Arrays) ile çok elverişli kullanılırlar. Aşağıda for döngüsünün kullanım örneğine bakalım.
For döngüsü kullanım kalıbı;
//For döngüsü int dizi[] = {10,12,16,18,53}; for (int i = 0; i< dizi.length; i++){ int a = dizi[i]; System.out.println(a); }
For döngüsünün kullanımı anlamak için bir dizi oluşturduk. Dizi içerisindeki elemanları ekrana yazdırmak için her birini tek tek yazmak yerine for döngüsü ile ekrana yazdırmayı tercih ettik. For döngüsünü kullanırken parantez içerisinde 3 parametre giriyoruz. 1. parametrede döngünün başlangıç değerini “int i = 0”, sonra noktalı virgül koyup döngünün nerede sonlanacağı bilgisini “i < dizi.lenght” ve tekrar noktalı virgül, en son olarak da her adımda döngünün başlangıç değerini bir attırarak döngünün ilerlemesini sağlaya “i++” parametresini girdik. Süslü parantezde döngünün her adımında rutin olarak tekrarlayacak kodu yazdık. Böylece döngü ile dizinin elemanlarını ekrana yazdırmış olduk. Bu arada “dizi.lenght” bize dizi içerisindeki eleman sayısını verir, biz bu sayede döngünün dizini eleman sayısı kadar tekrarlamasını sağladık.
For döngüsünün dizilerle birlikte çok sık kullanılmasından ötürü geliştirilmiş bir diğer kullanım yöntemi de aşağıdaki gibidir.
int dizi[] = {10,12,16,18,53}; for (int i : dizi) { System.out.println(i); }
Bu kullanımda döngü içi bir değişke tanımlayıp iki nokta üst üste den sonra dizimizi adımızı belirttik. Bu sayede döngü dizi içerisindeki elemanlarda sıra ile dolaşıp her bir adımda dizi elemanlarını “i” değişkenine atadı. Sonrasında döngü içerisinde bu değişkeni ekrana dizi elemanlarını görmüş olduk. Bu kullanım bana göre çok daha pratik bir yöntem.