Android – Java Set – Map
Set
Set ile liste tipinde bir diz tanımlayabiliriz. Fakat bu sefer listelerden farklı olarak bir değeri yalnızca bir defa atayabiliriz. Örneğin set ile oluşturduğumuz bir diziye “Uğur” değeriniz bir defa atayabiliriz.
Set tanımlaması aşağıdaki gibi yapılır.
HashSet<String> mySet = new HashSet<String>(); mySet.add("Uğur"); mySet.add("Uğur"); System.out.println(mySet.size()); // dizi uzunluğunu ekrana yazdırdık
Örnekte dizinin uzunluğunu ekrana yazdırdığımız da 2 yerine 1 çıktısını alırız. Buda diziye yaptığımız iki tanımlamadan yalnızca birinin dikkate alındığını gösterir.
Map
Map ile yine bir dizi tanımlarız. Bu kullanımda diziye atadığımız elemanlara bir key “Anahtar” değer atarız. Sonra dizinin elemanlarına ulaşmak istediğimizde bu anahtar değeri arayarak ilgili değere erişiriz. Bu konuyu örnek üzerinden inceleyelim.
HashMap<String, String> myMap = new HashMap<String, String>(); myMap.put("isim","Uğur"); myMap.put("klavye","Logitec"); System.out.println(myMap.get("isim")); System.out.println(myMap.get("klavye"));
Yukarıdaki örnekte Map yöntemi ile bir dizi tanımladık ve diziye atadığımız her değer öncesinde bir anahtar oluşturduk.
- HashMap<String, String> ile Map bir dizi oluşturup String bir key ve String bir değer alacağını belirttik.
- myMap.put(“isim”,”Uğur”); ile dizi ye “isim” keyine sahip “Uğur” diye bir değişken ekledik.
- System.out.println(myMap.get(“isim”)); daha sonra bu değişkene erişmek istediğimizde önceki yöntemlerden farklı olarak indeksini değil key değerini belirterek eriştik.
Map yöntemi çok kullanılan bir yöntemdir.